Како протичу студентски дани наших првих стипендиста

Фондација „Лука Ћеловић“ Требиње обезбиједила је стипендије за 17 студената из Требиња и Источне Херцеговине, у износу од 3000КМ. Стипендије се исплаћују у мјесечним износима по 300КМ до краја академске 2022/2023. године.

Фондација настоји да одржава контакт са стипендистима и, уколико је у могућности, додатно помогне студентима из Херцеговине на свом путу образовања. Тим поводом, разговарали смо са неколико наших стипендиста и провјерили како се сналазе далеко од куће, те како су протекли први студентски дани.

Наравно, провјерили смо и колико им значи стипендија Фондације „Лука Ћеловић“ као финансијска подршка њима и њиховим родитељима.

Једна од 17 стипендиста Фондације, Ана Шиник, студентски живот започела је у Новом Саду. Како каже, свакодневни трошкови су јако скупи, те је само за смјештај потребно издвојити преко 600КМ на мјесечном нивоу. Додаје да јој финансијска подршка Фондације много помаже у свакодневним обавезама и улива осјећај сигурности.

„Много сам захвална на помоћи. Иако се моји родитељи труде да имам довољно новца за све што ми треба, ја се много боље осјећам када знам да ћу добити стипендију сваког мјесеца, а све сам то остварила успјехом у средњој школи. На факултету је све уредно. На почетку је било јако напорно, јер се факултет много разликује од средње школе. Породица је далеко и сви једва чекамо јануар да се вратимо у нашу лијепу Херцеговину. Надам се да ће се овај труд и пожртвовање на крају исплатити и да ћу постићи жељене циљеве.“

Вјерујем да ћу једнога дана бити у могућности да се одужим родној Херцеговини и да помогнем младим људима да лакше и сигурније започну студентски живот, каже Милорад Вујовић.

„Почетак студирања као и код сваког студента носи многобројне промјене у начину живота. Прелазак на већи степен образовања у већу средину са собом доноси веће обавезе, како личне тако и финансијске. Што се тиче личних обавеза оне се могу описати  једном ријечју – факултет. То је оно због чега сам овдје дошао и оно на шта трошим већину времена. Обавезе које тренутно имам према факултету су веће од средњошколских, али вјерујем да ће се све ово исплатити. Што се тиче финансијских обавеза, оне не зависе у толикој мјери од мене и  ту ми помаже стипендија на чему сам им захвалан.“

Шта су нам још поручили наши стипендисти, прочитајте у наставку.

„Прије свега желим да се још једном захвалим Фондацији „Лука Ћеловић“ што ми је омогућила стипендију, која је веома значајна подршка у мом студентском животу. Живот у Новом Саду другачији је од живота у Херцеговини. Живот је скупљи, па је потребно издвојити и више новца на мјесечном нивоу. Живим у студентском дому и храним се у мензи, а поред трошкова дома и мензе, ту су и свакодневни споредни трошкови. Свакако, стипендија ми доста значи јер растеретим буџет својим родитељима. На факултету је све уредно, сваки почетак је тежак, али важно је издржати до краја и успјети.“Коста Солдо

„Још једном Вам се захваљујем јер сте одабрали да ме стипендирате. Наравно да ми значи такав вид подршке при студирању. У студентском зивоту се јос увијек сналазим, свакако да је тешко, али се полако навикавам. Мислим да је још увијек прерано причати о очекивањима приликом студија, која ће се тек испунити. Сматрам да је најбитније од свега да ми се одабрани факултет свиђа, па ме то мотивише за напредовање у тој области.“ Маја Шпирто

“Моји први утисци о студентском животу јако су добри. Задовољна сам факултетом, програмом студирања, професорима, затим колегама, пријатељима и градом! Велики дио дана одвајам за учење и до сада сам постигла жељене резултате. Сваки колоквијум је до сада положен, па се полако припремам за јануарски рок. Јесте да је у питању медицина, али није ми напорно јер лијепо успијевам да организујем своје вријеме. 

Што се тиче саме стипендије, наравно да је одлична финансијска помоћ. Студентски живот није толико јефтин, али и ту се сналазимо паметно. Сматрам да је стипендија за бруцоше одлична и да на неки начин подстиче студенте да наставе да се труде како би тако нешто могли да добију у будућности.” Кристина Милиша. 

Што се тиче стипендије, јако ми је добро дошла. Студентски живот је занимљив, пун нових искустава. Што се тиче факултета, јако ми се свиђа његов концепт рада и организација. Студије ми за сада иду одлично.  Хвала Вам што нам се налазите на располагању!“ Анастасија Вановић

„Првобитно бих Вам се захвалила на питањима и интересовању за нас као студенте. Финансијска подршка Фондације је од изнимно велике помоћи, али онолико колико је значајна у виду финансијске потпоре, морам признати да је чињеница да сам једна од првих стипендиста ове Фондације, довољно велики стимуланс за наставак грађења успјеха у будућности. Знак да је наш рад и труд кроз средњошколско образовање награђен, мотивише нас да наставимо да радимо на себи као личностима и кроз основне студије.  Студентски живот је једно потпуно ново, али изразито лијепо поглавље у коме сам се до сада већ почела остваривати са добрим успјесима у виду положених колоквијума са високим бројем бодова. Искрено се надам да ће се студирање тако и наставити. Претходно реченим, могу слободно потврдити да су моја очекивања у потпуности испуњена и не смијем заборавити дивне и квалитетне професоре и пријатеље које сам имала прилику да упознам на факултету.“ Лана Ћапин

„Послије неколико мјесеци студирања, могу да кажем  да сам изузетно захвална на стипендији која мени, а сигурна сам и свим осталима студентима, значи много. У улози студента сам се добро снашла. Факуктет је за сада испунио моја очекивања, обавезе ми не падају тешко и даћу све од себе да постигнем што боље резултате.“Тијана Јегдић

“Изузетно ме радује Ваше интересовање за нас студенте. Ваша финансијска подршка је од изузетног значаја за мене и моју вишечлану породицу, јер је и старији брат успјешан студент медицине у Београду. Будући да су трошкови живота увећани због познатих околности, заиста је свака помоћ добродошла. Постоје тешкоће приликом планирања одласка кући у вријеме распуста и по завршетку школске године. Цијене повратне авио-карте су три пута скупље на дестинацији МосквaБеоград или Подгорица или Тиват или Сарајево, тако да то могу истаћи као једну значајну потребу коју је тешко остварити.

Од 11. 1. до 10. 2. 2023. имамо једномјесечни период распуста који ћу провести у дому због велике цијене авио-карте. У претходном периоду навикавања на студентски живот могу рећи да су искуства изузетно позитивна. Услови студирања су нови изазов за мене. Озбиљна институција у коју сам ушао као први студент Републике Српске ми даје заиста довољну мотивацију да будем марљив и надам се довољно успјешан да одговорим и на Ваша и сопствена очекивања.

Досадашње све повјерене задатке сам успјешно савладао, и положио све колоквијуме и испите са највећим оцјенама, и молитвено се надам да ћу тако и убудуће ићи напријед.

У Москви откривам дивне и честите људе и поносно представљам наш крај и родну груду. Литургије у Сретењском манастиру су дивне као и лично познанство са о. Игњатијем Шестаковим. Након предавања и учења ту сам нашао дивно мјесто за духовно узрастање и одмор. Користим прилику да Вам искрено од срца честитам и наступајуће празнике Божић, и све дане по Божићу, радостан и захвалан на дјелатној љубави Вашој.” Јован Илић.

“Финансијска помоћ Ваше фондације доста значи мени и мојој породици и олакшава трошкове студирања. Морам посебно нагласити да су исплате редовне те да увијек могу рачунати на прилив тог новца. На факултету сам се одлично снашла и морам истаћи да је испунио моја очекивања. Такође, добила сам студентски дом који сам жељела и одличну цимерку, тако да ми студентски живот одлично дјелује.

Драго ми је видјети да се интересујете за своје стипеднисте и хвала Вам на томе! Засада ми други вид помоћи није потребан.” Ивана Радовановић

„Овом приликом бих жељела да се захвалим што сам управо ја прималац ваше стипендије. Ваша стипендија нам пуно значи. Прије свега важна нам је због тога што знамо да има неко ко мисли на нас студенте и на наше потребе, а и што је за нас још важније, пружа нам моралну подршку која нас подстиче да постижемо добре резултате у наставку студирања.

Прва година факултета свакако носи велике промјене у нашим животима. Ново окружење, ново друштво, нове навике, нови град, тренутак осамостаљења и још много тога на шта сам се поприлично добро навикла. Уз Вашу подршку, у времену спремања колоквијума и испита барем не морамо размишљати о финансијама.

Осјећамо одговорност и обавезу да се још боље и преданије посветимо студирању, те тако оправдамо дато повјерење, а и испунимо обећање које смо дали приликом потписивања уговора.“  Jелена Ћурић

„Финансијска подшка фондације ми је свакако од великог значаја нарочито јер живим сам у изнајмљеном стану. Што се тиче студентског живота, првих мјесец дана је било најтеже док се нисам уходао у факултетски ритам. Факултет је свакако тежак али то сам и очекивао. Сада кад су прошли први колоквијуми могу да видим шта ми иде добро, а на чему треба више да порадим па самим тим и да се боље припремим за предстојећи период испита. Активан сам члан локалног комитета ЕЕСТЕЦ-а (Удружења студената електротехнике Европе) гдје сам упознао много колега радећи заједно на пројектима са њима. Све у свему, моји утисци о факултету су позитивни колико год он тежак био и мислим да сам тачно тамо гдје треба да будем.“ Радовановић Радош.

„Прве недјеље студентског живота биле су као и сваки нови почетак. Факултет који сам уписала захтијева брзо прилагођавање, како новој средини, новим људима, тако и новим радним обавезама. Ипак, било је потребно неколико недјеља да пронађем ритам који ми одговара и који је до сада пружио јако добре резултате. Студије архитетктуре захтијевају цијелодневну посвећеност и исцрпан рад са јако мало слободног времена. Поред тога, архитектонски факултет је финансијски врло захтјеван, те ми подршка коју имам од Фондације „Лука Ћеловић“  јако много значи. У мом случају избор правог факултета пресудан је фактор успјеха, јер сматрам да само они који су заиста посвећени, заинтересовани и уживају у раду могу испратити овакав темпо. Јако сам задовољна својим избором и за мене је студентски живот већ сада постао велико задовољство“. Сара Гаћина

„Финансијска подршка Фондације ми изузетно значи, с обзиром на то колики су трошкови студентског живота.  У студентском животу сам се добро снашла. На почетку је било тешко навикнути се на ново друштво, град и чињеницу да сам раздвојена од породице и пријатеља, међутим јако брзо сам се прилагодила. Тренутно ми није потребна никаква додатна помоћ.

Јако сам задовољна факултетом и студентским животом уопште. Факултет захтијева много учења и труда, али уписала сам оно што сам хтјела и самим тим није ми тешко да обављам своје обавезе. Дио њих сам успјешно завршила и надам се да ћу тако наставити и у наредном периоду.“ Анђела Вучковић

„Ваш мејл ме је позитивно изненадио.

Финансијска подршка, коју ми пружате у виду стипендије, ми много значи нарочито у овом неизвјесном времену.  Такође, Ваша морална подршка ми је много важнија од финасијске, јер први пут постоји неко коме се студенти могу обратити за било какву помоћ или савјет. Хвала Вам што сте увидјели шта недостаје нашем окружењу и што сте ту празнину попунили на прави начин.

Што се тиче факултета који сам уписао (Факултет организационих наука) и мог досадашњег студентског живота у Београду, веома сам задовољан. Факултет је мало тежи него што сам очекивао, али допада ми се, уз добру организацију времена све се може постићи. Желим Вам срећне предстојеће празнике.“ Александар Брајић.

„Финансијска подршка фондације ми изузетно значи и дубоко сам захвална на њој.  Добро се сналазим у студентском животу и надам се да ће тако остати и у будућности. Факултет је захтјеван, али трудим се да испуним своје циљеве. Успјела сам да се привикнем на ужурбаност великог града и на то да ми је потребно доста више издвојеног времена за неке обавезе него код куће.  Моја очекивања су се испунила и задовољна својим одабиром.“   Кристина Пиљевић

„Финансијска подршка Фондације значи ми много. Поред тога што покрива трошкове станарине, дође ми као вјетар у леђа осјећај да је то нешто што сам заслужио својим радом и залагањем. Захвалан сам на редовној уплати. Студентски живот је пун обавеза и изазова али мени то одговара и добро сам се снашао. Волио бих да имам више слободног времена али сваки почетак је тежак и мислим да ће временом бити лакше и растерећеније.  Што се тиче колоквијума и осталих провјера знања, био сам успјешан и задовољан сам постигнутим. За све то било је потребно много рада и залагања али сам мотивисан јер факултет који сам уписао функционише на начин који сам очековао и за који сам био спреман.“  Милош Милинковић

Фондација има за циљ да улагањем у образовање младих помажемо напретку и развоју читавог друштва у којем су знање, моралне, културне, научне и филантропске вриједности темељ.

Уколико желите да помогнете Фондацији „Лука Ћеловић“ на путу подршке младима у њиховом образовању и градњи личности, на сљедећем линку доносимо начине на које можете донирати новац у конвертибилним маркама, америчким доларима и еврима: https://www.fondacijalukacelovic.com/2022/08/28/instrukcije-za-uplate-donacija-fondaciji-luka-celovic/

Образовање је битан елемент у формирању интелектурално и морално велике личности, а онај ко је помогао у образовању нових генерације треба да зна да је кренуо златним стопама Луке Ћеловића, Требињца и великог добротвора Београдског Универзитета.

Фондација „Лука Ћеловић“, Требиње